ECHIPA

ECHIPA

Pagini

vineri, 15 martie 2013

Ziua cărămizi, seara tiki-taka » Cum decurge o zi cu FC România, echipa conaţionalilor noştri din Anglia




FC România e în liga a 11-a din Albion, are un buget de 1.500 de lire pe lună, şi vedeta echipei e Pelecaci, fost elev al lui Petrescu la Urziceni.


Dintre milioanele de români care muncesc în străinătate, 20 împletesc orele de trudă cu visul de a juca fotbal contra unora dintre cele mai tari cluburi din Europa. Cupa Angliei le întreţine visele băieţilor de la FC România. Clubul înfiinţat acum şapte ani e în Liga a 11-a. "Dar avem o portiţă să promovăm acum direct în Liga a 9-a. Ar fi fantastic, nivelul ar creşte şi am căpăta dreptul de a ne înscrie în Cupa Angliei, scopul nostru principal.

"Să fiu secundul lui Petrescu la Chelsea"

Competiţia asta ne-ar da ocazia să întîlnim echipe supertari!", calculează Ionuţ Pelecaci, fost mijlocaş la Gloria Bistriţa şi la Unirea Urziceni. Are 33 de ani şi a considerat că e mai bine pentru el să vină în Marea Britanie: "O dată şi o dată, trebuia să mă las de fotbal. Aici am o afacere, o firmă care antrenează copii în şcoli. Inclusiv eu lucrez cu tinerii. Unele instituţii de învăţămînt nu au profesori de sport specializaţi şi apelează la noi. Am făcut şcoala de antrenori, cursuri de preparator fizic. L-am avut antrenor pe Petrescu la Urziceni şi mă gîndesc că dacă el ar ajunge să antreneze un club din Anglia, Chelsea sau altul, poate o să prind şi eu ceva pe lîngă el, măcar la echipa de tineret. Păstrez legătura şi cu Mister, şi cu preparatorul lui fizic".

"Liga a doua românească e mai slabă!"

Pelecaci e fericit: ziua antrenează copii, seara se pregăteşte alături de colegii lui de la FC România, cărora le este şi antrenor. Restul jucătorilor vin seara la antrenament după o zi de muncă în construcţii. Majoritatea din echipă cu asta se ocupă.
În ţară s-a aflat că există FC România şi jucători activi i-au sunat pe managerul Ion Vintilă şi pe antrenorul Pelecaci: "Sună inclusiv băieţi din Liga a doua din România, dar ei se aşteaptă să cîştige bani jucînd în echipa asta, ceea ce nu se poate. Nu există salarii, nici prime, şi strîmbă din nas cînd află că ar trebui să-şi caute de muncă în Anglia ca să poată juca alături de noi. Au mai fost şi jucători din Liga a doua care au venit, s-au antrenat cu noi, au jucat un pic şi au realizat că nu se descurcă. Pur şi simplu, nu făceau faţă în al 11-lea eşalon din Anglia! Cheltuim cam 1.500 de lire pe lună, dintre care cei mai mulţi bani îi dăm pe terenul închiriat. La meciuri, achităm brigada de arbitri şi cînd sîntem gazde avem obligaţia să le asigurăm apă şi sandviciuri oaspeţilor. Aşa prevede regulamentul".
Românii din echipă care muncesc în construcţii cîştigă fiecare între 1.000 şi 1.500 de lire lunar.

Drogba, Tătăruşanu, Marcel, Ion...

FC România se pregăteşte în nocturnă, pe un teren aflat vizavi de stadionul lui Leyton Orient, liga a treia engleză, clubul pe care Pătulea, atacantul de acum al Iaşiului, l-a impresionat antrenîndu-se cu nevasta în spate. Pătulea a jucat şi el la FC România pentru puţin timp, înainte să uimească făcînd genuflexiuni cu soţia pe umeri. Majoritatea din echipă au fost fotbalişti în ligile a doua şi a treia de acasă. Se vede după cum preiau şi lovesc mingea că nu au muncit dintotdeauna pe şantiere. Se strigă între ei "Drogba", "Tătăruşanu", apoi revin la numele reale, Marcel, Ion, Costel.
Administratorul terenului pentru care românii plătesc 6.000 de lire pe an apare şi strică distracţia de pe teren: "Cum fotografiaţi aici? Nu aveţi dreptul să faceţi asta fără permisiune!". "E FC România, o echipă pentru care am venit...". "Nu contează! Presa nu are dreptul să intre aici fără o aprobare!".
Femeia dispare după cîteva minute. Pelecaci, care munceşte în şcoli cînd nu joacă fotbal, zîmbeşte: "Nu vă mai miraţi, că aşa e în Anglia, au reguli cam ciudate. Spre exemplu, dacă intri într-o şcoală, n-ai voie să pozezi nici un copil fără acordul părinţilor! E diferit mult de România".
Antrenorul-jucător-profesor de sport revine pe teren şi românii continuă antrenamentul, un joc de posesie din maximum trei atingeri pe un teren de dimensiuni reduse. Tiki-taka seara, la 0 grade şi la periferia Londrei, după o zi de pasat cărămizi şi alte materiale de construcţii.

"Scopul nostru e să jucăm în Cupa Angliei, pentru asta s-a înfiinţat echipa şi nu ne lăsăm pînă nu ajungem acolo" (Ion Vintilă, jucător-manager FC România)

"Nivelul din Liga a 11-a engleză e cam de Liga a 3-a din România. Dacă trecem în Liga a 9-a, deja cresc cerinţele, devine şi mai greu" (Ionuţ Pelecaci, jucător-antrenor FC România)

52 de meciuri şi un gol are Pelecaci în Liga 1, pentru trei cluburi: Bistriţa, Urziceni şi FC Naţional

http://www.gsp.ro/gsp-special/diverse/foto-ziua-caramizi-seara-tiki-taka-cum-decurge-o-zi-cu-fc-romania-echipa-conationalilor-nostri-din-anglia-393445.html


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu