ECHIPA

ECHIPA

Pagini

joi, 27 iunie 2013

Ziarul REALITATEA DE POPRICANI articole de pe http://popricani.realitatealocala.ro









*******************************

Investiţie de 2 milioane de euro în alimentarea cu apa a satelor Cârlig, Vânători şi Vulturi

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/investitie-de-2-milioane-de-euro-in-alimentarea-cu-apa-a-satelor-carlig-vanatori-si-vulturi/

 

După cum a spus în campania electorală din 2012, primarul Valeriu Pârlog va aduce apă potabilă în casele localnicilor din comună. Primul pas a fost deja realizat şi comuna Popricani are aprobat la furnizorul judeţean de apă potabilă APA VITAL proiectul privind Alimentarea cu apă potabilă din reţeaua APA VITAL S.A. a localităţilor Cârlig, Vânători şi Vulturi din comuna Popricani.

Şefii APA VITAL au asigurat pentru această investiţie suma de 86,8 miliarde de lei vechi. În faza de proiectare a alimentării cu apă s-aiu cheltuit 6400 de euro pentru studii pe teren şi în perioada aceasta investiţia de aproape 2 milioane de euro a fost scoasă la licitaţie pe SEAP, urmând depunerea ofertelor din partea constructorilor şi alegerea firmei câştigătoare după care se va trece în perioada cea mai scurtă la realizarea lucrărilor. Satul în care se v-a investi cea mai mare sumă este Vânători unde au fost alocaţi 996 000 de euro, în timp ce pentru satele Cârlig şi Popricani s-au alocat 300 000 de euro, respectiv 260 000 de euro.
“Anul acesta vom începe în comună lucrările la reţeaua de alimentare cu apă a satelor Cârlig, Vânători şi Vulturi. Investiţia se ridică la aproape 2 milioane de euro şi este primul pas pe care îl facem pentru a crea în comuna noastră condiţii de trai cum sunt în municipiul Iaşi. Proiectul nostru se află acuma în stadiu de licitaţie electronică, urmând ca după ce se alege firma câştigătoare să semnăm contractul şi să dăm drumul cât mai repede la lucrări. După ce o sa aducem apă în cele 3 sate o să încercăm să extindem reţeaua şi în celelalte sate şi vom căuta în viitorul apropiat să realizăm şi reţeaua de canalizare în comună pentru că ne propunem ca majoritatea caselor din comună să aibă apă potabilă curentă şi să fie conectate la reţeaua de canalizare”, a spus primarul Valeriu Pârlog.

****************************

Comuna Popricani nu poate accesa fondurile europene

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/comuna-popricani-nu-poate-accesa-fondurile-europene/

 

 

Datorită situaţiei grave în care se află acum comuna, care are de plătit la ora actuală aproape 8 miliarde de lei vechi ar putea duce amanetarea bugetului primăriei pe următorii 4 ani pentru a plăti datoria imensă pe care a cauzat-o fostul primar. Uniunea Europeană a decăzut comuna din drepturile de a accesa fondurile europene întrucât proiectul SAPARD de asfaltare a unei porţiuni de 3 kilometri de drum care duce la Ţipileşti a fost făcută în bătaie de joc şi Uniunea Europeană doreşte acum să recupereze toţi banii din bugetul comunei.

“Din cauza procesului cu SAPARD noi acum suntem siliţi să plătim către Uniunea Europeană toţi banii care aceasta ni i-a dat pentru realizarea drumului de la Ţipileşti. Am încercat să obţinem în instanţă anularea executării la eşalonarea de plată a sumei de 7,9 miliarde de lei vechi care i-a fost imputată comunei noastre, însă am pierdut şi procesul din 20 martie. Suntem într-o situaţie dificilă în care nu vom mai putea accesa fonduri europene pe o perioadă lungă de timp. Încercăm însă de acum încolo să aducem investiţii în comună prin intermediul fondurilor guvernamentale şi judeţene şi să atragem investitori privaţi care să creeze locuri de muncă la Popricani” ,a spus primarul Valeriu Pârlog.

************************************

Aproape 3800 de hectare de teren agricol pe raza comunei

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/aproape-3800-de-hectare-de-teren-agricol-pe-raza-comunei/

 

În urma bilanţului realizat de compartimentul registrul agricol din cadrul primăriei  s-a constatat că în patrimoniul comunei mai sunt doar 16 hectare de teren arabil, în timp ce privaţii deţin o suprafaţă totală de 3793 de ha. În ceea ce priveşte păşunile din comună, acestea însumează 1350 de hectare, în timp ce fâneţele au o întindere de 672 de hectare, aproape cât terenurile cu pădure care totalizează 676 de ha. În comună s-au identificat doar 55 de hectare de livezi şi alte 38 de hectare de vie.

Din cele 3809 hectare de teren arabil cât are comuna per total, cea mai mare suprafaţă de 1035 de hectare este lucrată de S.C. EURO ELMAR S.R.L. care are în arendă peste 25% din terenurile din comună. Pe următoarele locuri ale asociaţiilor agricole din comună care lucrează terenurile arabile se află S.C. MIORITA FARM S.R.L. cu aproape 240 de hectare şi S.C. PREST SERV S.R.L. cu peste 230 de hectare de teren arabil. Urmează PFA LUNGU DRAGOŞ care lucrează o suprafaţă de aproximativ 100 de ha şi S.C. SMART-OIL S.R.L. cu aproape 50 de hectare.

*******************************

 

50 de miliarde de lei vechi – Bugetul comunei Popricani pe anul 2013

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/50-de-miliarde-de-lei-vechi-bugetul-comunei-popricani-pe-anul-2013/

Consiliul Local al comunei Popricani a adoptat în sedinţa din 28 martie bugetul pe 2013. Deşi este un an dificil în care administraţia centrală a alocat foarte puţini bani pentru toate primăriile din ţară, totuşi primarul liberal Valeriu Parlog a reuşit să obţină fonduri mai multe pentru comună de la judeţ decât au primit celelalte comune. Datorită colaborării fructuoase pe care acesta o are cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi – liberalul Cristian Adomniţei şi a susţinerii consilierilor judeţeni USL, comuna Popricani a primit anul acesta 208 000 de lei. Din cota defalcată pe impozitul pe venit au mai fost primiţi încă 288 000 de lei, ceea ce înseamnă ca Popricaniul a primit aproape 5 miliarde de lei vechi de la nivel judeţean şi central.

În ceea ce priveşte veniturile proprii ale primăriei pe anul acesta, ele au fost estimate la 687 000 lei, în timp ce toate veniturile totale ale comunei pe 2013 ar ajunge la 49 de miliarde de lei vechi. Privind ajutorul de încălzire a locuinţelor, acesta ar urma să fie anul acesta în valoare de 1,4 miliarde de lei vechi.

Compartimentul de contabilitate al primăriei a estimat anul acesta un nivel al cheltuielilor de 50 de miliarde de lei vechi din care cea mai mare sumă, însemnand 23 de miliarde de lei vechi, au fost alocaţi învăţământului. Precum însuşi susţine primarul:  “Invăţământul este o prioritate pentru mine. Ştiu cât de mult contează să oferim copiilor din comună condiţii moderne în şcoli şi grădiniţe şi că trebuie să asigurăm salarii decente cadrelor didactice pentru ca învăţământul să fie de calitate. În cei 4 ani de mandat voi fi susţinătorul principal al şcolilor din comună”, a spus primarul Valeriu Pârlog.
Cultura a primit peste 10 miliarde de lei vechi din care majoritatea banilor vor fi folosiţi pentru a reabilita căminul cultural din centrul satului Popricani. Echipa de fotbal a comunei, Săgeata Popricani a primit de la bugetul local 10 000 de lei, bani puţini care însă nu împiedică echipa locală să obţină performanţe remarcabile în campionatul Ligii a V-a. Capitolul locuinţe,servicii, dezvoltare publică a primit 739 300 lei, în timp ce protecţiei mediului i-au fost alocaţi 150 000 lei. Pentru transport primăria Popricani a prevăzut suma de 284 500 de lei.

*********************************

Primăria a pierdut procesul privind anularea datoriei de 7,9 miliarde de lei vechi

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/primaria-a-pierdut-procesul-privind-anularea-datoriei-de-79-miliarde-de-lei-vechi/

Primăria Popricani a primit o nouă lovitură pe data de 20 martie. În încercarea noii administraţii locale de a obţine în instanţă anularea executării eşalonate şi suspendarea executării de plată a datoriei de aproape 8 miliarde de lei vechi primită din cauza fostului primar Slabu Otonel. Datoria imensă pe care a moştenit-o actualul primar Valeriu Pârlog de la fostul primar se trage de la proiectul SAPARD de asfaltare a drumului către Ţipileşti care a fost realizat în batjocură de către firma câştigătoare a licitaţiei în anul 2005.

Calitatea lucrărilor a fost foarte proastă şi drumul s-a distrus într-o perioadă scurtă de timp pe mari porţiuni de carosabil. Din cauza faptului că primarul Slabu Otonel a oferit înapoi constructorului garanţia de bună execuţie, Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi s-a sesizat şi a tras la răspundere pe primarul Otonel şi a decis astfel blocarea conturilor primăriei pentru plata ultimei tranşe în valoare de 800 000 de lei.

********************************

7 investiţii majore pentru dezvoltarea comunei

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/7-investitii-majore-pentru-dezvoltarea-comunei/

Anul acesta primarul Valeriu Pârlog şi-a propus să demareze o listă cu 9 investiţii de importanţă majoră pentru dezvoltarea comunei.
1. Asfaltarea Drumului Comunal 13 Cârlig-Cuza Vodă
Pe baza Ordonanţei nr.28 din anul 2013, primăria Popricani îşi propune să asfalteze tronosul de Drum Comunal 13 Cârlig-Cuza Vodă cu suma de 1,8 milioane de euro. La ora actuală drumul este greu accesibil şi nu permite accesul maşinilor de intervenţie în satele Cârlig şi Cuza Vodă.
2. Modernizarea şi dotarea căminului cultural
Prin intermediu Ministerului Dezvoltării Rurale şi Turismului, primarul Valeriu Pârlog vrea să acceseze 600 000 de euro pentru modernizarea şi dotarea căminului cultural din comună. Deşi pe vremuri era unul dintre cele mai frumoase cămine culturale din zonă, datorită dezinteresului primarilor precedenţi, clădirea căminului cultural s-a degradat în timp şi necesită reparaţii majore.
3. Alimentare cu gaz în comună
Un proiect major care ar avea ca scop aducerea utilităţilor în localitate este cel al înfiinţării unei reţele de distribuţie a gazelor naturale în comună. Actualmente reţeaua de alimentare cu gaz se află la marginea satului Cârlig. Pentru acest proiect pe care primarul vrea să-l deruleze cu fonduri naţionale ar fi necesară suma de 4 mii de euro.
4. Reparaţii şi extindere la Şcoala Popricani
Datorită faptului că unitatea de învăţământ necesită reparaţii urgente, primarul a cerut sprijinul parlamentarilor PNL pentru a atrage 270 000 de euro pentru repararea, anveloparea şi extinderea corpului de clădire de la şcoala din satul Popricani
5. Amenajarea şi modernizarea teatrului de vară
O locaţie deosebită în comună este grădina de vară din centrul satului Popricani care cuprinde şi teatrul de vară. Aici primarul Pârlog încearcă să atragă o investiţie de 347 000 de euro pentru modernizarea şi construcţia de noi anexe.
6. Modernizarea terenului de sport
Primăria ar urma să acceseze 348 000 de euro pentru modernizarea terenului de sport şi construirea unor anexe. Din ce în ce mai mulţi tineri din comună se îndreaptă către activităţile sportive şi primarul doreşte să creeze condiţii moderne.
7. Modernizarea dispensarului uman
Aflat în stadiu de proiect de studiu de fezabilitate, primarul Pârlog căută sprijin la parlamentari pentru a aduce fonduri în comună care să fie folosite la modernizarea dispensarului uman.

*************************

Primarul Valeriu Pârlog susţine transparenţa în primărie şi informarea corectă a localnicilor din comună

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/primarul-valeriu-parlog-sustine-transparenta-in-primarie-si-informarea-corecta-a-localnicilor-din-comuna/

Odată cu intrarea la conducerea primăriei a echipei PNL formată din primarul Valeriu Pârlog şi viceprimarul Maria Curea, în cadrul primăriei Popricani a crescut semnificativ gradul de transparenţă în administraţia publică şi cel al informării corecte a cetăţenilor din comună.

Prima măsură adoptată de primarul Valeriu Pârlog a fost realizarea paginii de internet a comunei Popricani disponibilă la adresa www.primariapopricani.ro,site unde sunt postate hotărârile de Consiliul Local, informaţii de interes public şi anunţuri ale primăriei şi instituţiilor locale. A doua măsură adoptată de primar este crearea acestui ziar pentru informarea corectă a localnicilor privind activitatea din administraţia publică locală şi a instituţiilor din comună: şcoli, biserici, căminul cultural, bibliotecă, poliţie, sport.
“Am spus în campania electorală din iunie 2012 că îmi doresc un mandat de primar în care toţi localnicii să ştie exact şi corect ce face echipa de la primărie şi instituţiile locale pentru comuna noastră. Este important să spunem clar care sunt plusurile şi minusurile din comună pentru ca localnicii să ştie. La finalul celor 4 ani de mandat vor vorbi faptele pentru mine şi oamenii vor şti ce s-a realizat în Popricani”,a declarat primarulValeriu Pârlog. Începând cu luna iunie, primăria Popricani va edita şi realiza acest periodic de informare care va fi gratuit şi va apărea în toate satele comunei la un tiraj de 1000 de exemplare.

*****************************

Trecutul și prezentul Școlii Gimnaziale din Popricani


http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/trecutul-si-prezentul-scolii-gimnaziale-din-popricani/


Atestat din vremea domniei lui Ştefan cel Mare, satul Popricani, situat în nord-estul judeţului Iaşi, la o distanţă de 13 km de municipiul Iaşi, a beneficiat de instituţii administrative şi judecătoreşti precum si de scoala de pe langa biserica satului. In anul 1859 in satul component al comunei,Rediu Mitropoliei, exista o scoala cu doua sali de clasa unde invatau elevii din comuna Popricani 4 clase primare.
Spre anul 1900,dupa ce se muta de la Rediu Mitropoliei la Popricani se infiinteaza aici o scoala de tip”Spiru Haret” unde se invatau 5 clase primare si se remarca invatatori deosebiti ca domnii: Andreescu si Vrajmaşu. Dupa anul 1935 s-a remarcat in mod deosebit ca invatator si director Dumitru Zamfirescu, om de aleasa cultura si distinctie. Intre anii 1960 si 1962 in curtea scolii a mai fost construit un local care a fost utilizat pana in 1973 cand s-a dat in folosinta actualul local. Constructia acestuia a fost inceputa in anul 1968 si a beneficiat de o arhitectura asemanatoare tuturor scolilor construite in acea vreme. In prezent, Scoala Gimnaziala Popricani , ca si unitate cu personalitate juridica are arondate Gradinita Nr. 2 din Tipilesti si GPN Nr 1 Popricani.
Conducerea şcoalii Gimnaziale Popricani şi-a propus ca instituţia pe care o conduce să fie o şcoală modernă care să sporească posibilităţile de reuşită ale elevilor, oferindu-le acestora şanse egale pentru continuarea studiilor liceale, instruirea în spiritul cetăţeniei democratice şi pregătirea lor pentru a fi cetăţeni ai Uniunii Europene. În ceea ce priveşte dotarea şcolii sunt un număr de 14 săli de clasă, 2 laboratoare, o bibliotecă şi o cancelarie. Elevii au acces la laborator de informatică dotat cu 26 de calculatoare Pentium IV.
În ceea ce priveşte anul şcolar 2013-2014, conducerea şcolii se poate mândri cu 41 de elevi înscrişi până acum în clasa pregătitoare şi cu alţi 12 elevi care s-au înscris în clasa I. În schimb promoţia care termină anul acesta ciclul gimnazial cuprinde 32 de elevi. La noi la şcoală încercăm mereu să venim în sprijinul părinţilor şi al elevilor prin condiţii bune de învăţat şi cadre didactice foarte bine pregătite care au ca scop educarea copiilor la nivelul şcolilor ieşene. Avem chiar şi elevi cu rezultate notabile la învăţătură care ne fac cinste şcolii şi cu care ne mândrim”, a spus prof  – directorul Şcolii Gimnaziale Popricani.

 *******************

Hotărîrile ședinței ordinare de Consiliu Local din data de 31 mai

http://popricani.realitatealocala.ro/2013/06/hotaririle-sedintei-ordinare-de-consiliu-local-din-data-de-31-mai/

1. Alegerea preşedintelui de şedinţă
2. Rectificarea bugetului pe 2013 – lista de investiţii pe anul 2013
3. Aprobare apartenenţă terenuri la domeniul privat
4. Aprobare vânzare teren domeniul privat la comunei Popricani, judeţul Iaşi – suprafaţă de 107 m.p. SC Gamy-San Company SRL (Muntean Mihai)
5. Sărbătoarea Zilei comunei Popricani la data de 13 iunie 2013
6. Rezilierea contractului de concesionare Eşanu Lucian (concesionarea terenului în suprafaţă de 1000mp – Nagrineac Vasile)
7. Diminuarea suprafeţii teren din contractul de concesionare – Vieru Iulian (neplata redevenţei)
8. Scoaterea la licitaţie parcele teren construcţii locuinţe/investiţii- aprobare condiţii de participare licitaţie/aprobare caiet de sarcini
9. Schimbare clasificaţie drum DC 10 Rediu-Mitropolie-Ţipileşti-Iepureni-Larga Jijia
10. Reziliere contracte de concesionare: Ţican Neculai, Matei Neculai, Lungu Ştefan – neîndeplinire condiţii contract
11. Aprobarea Strategiei locale de dezvoltare a serviciilor sociale-com Popricani Plan anual de acţiune privind serviciile sociale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu